Palvelumuotoilun ABC

Palvelumuotoilulla entistä asiakaslähtöisempää toimintakulttuuria

Palvelumuotoilu on ihmisläheistä tekemistä, innovointia ja yhdessä kehittämistä. Mukavinta on, että palvelumuotoilun osia voi ottaa helposti käyttöön, olit sitten johtoasemassa tai taustajoukoissa. Palvelumuotoilu ei ole rakettitiedettä vaan palvelun kehittämistä ihmisläheisesti.

Mietin kaikessa, mitä asiakas tästä tuumaisi.

Palvelumuotoilu on ajattelumalli, prosessi ja työkaluja, joilla tähdätään parempaan asiakaskokemukseen. Parempi asiakaskokemus todistetusti tuottaa syvempiä asiakassuhteita ja enemmän myyntiä. Asiakaskokemuksen ja palveluiden kehittäminen ei ole vain asiakaspalvelun tehtävä vaan liiketoiminnan strategista johtamista. Tämä on se paikka, mistä voit lähteä kehittämään asiakaslähtöistä liiketoimintaa kohti parempaa asiakaskokemusta. Niin, ja tuottaa lopputuloksena niitä euroja enemmän.

Asiakaslähtöisyys onnistuu, kun katsoo asiaa asiakkaan näkökulmasta eikä yrityksen tai omasta näkökulmastaan. Asiakas näkee palvelun toisin kuin sinä. Ensimmäiseksi on tunnistettava, kuka asiakas oikeasti on.


Palvelumuotoilu ja muotoiluajattelu ja mitä näitä nyt on

Olet ehkä törmännyt hienoihin termeihin kuten palvelumuotoilu, muotoiluajattelu, ihmisläheinen kehittäminen ja samat lontooksi. Älä anna käsitteiden hämätä, vaan olennaista on ymmärtää, miten voit käytännössä hyödyntää niitä. 

Oli termi tai käsite mikä tahansa, kaikkia niitä yhdistää se, että asiakas tuodaan liiketoiminnan ja kehittämisen keskiöön ja liiketoimintaa pohditaan asiakkaan, segmentin tai markkinan näkökulmasta, ei yrityksen tarpeista. Muotoiluajattelu yhdistää liiketoiminnan ja asiakaslähtöisyyden kaikkia osapuolia hyödyttävällä tavalla.

Tutustu palvelumuotoilun ja muotoiluajattelun yhtäläisyyksiin ja eroihin lataamalla tästä opas aiheesta.Mitä palvelumuotoilu voisi merkitä sinulle?

Palvelumuotoilua voi hyödyntää parempien tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä. Palvelumuotoilussa yhdistyy asiakasnäkökulma, liiketoiminta sekä henkilöstö. Mikään niistä yksin ei tuota menestystä vaan tarvitaan kaikkia. Palvelumuotoilu on ennen kaikkea poikkiorganisatorinen menetelmä kohti parempaa asiakaskokemusta ja tuottavampaa liiketoimintaa.

Parempi asiakaskokemus, johon palvelumuotoilu tähtää, lähtee hyvästä meiningistä työpaikalla. Siitä, että teillä on sujuvaa yhteistyötä, aitoa tekemisen meininkiä ja hymy huulilla työpaikalla. Kaiken pohjana on kannattava liiketoiminta; ilman sitä ei ole asiakkaitakaan eikä varmasti motivoitunutta henkilöstöä.

Lyhyesti palvelumuotoilu auttaa sinua ja yritystäsi:

  • luomaan arvoa liiketoiminnallesi ja asiakkaillesi
  • tekemään asioita oikein ja arvoa tuottaen (asiakaslähtöisesti) alusta lähtien
  • parantamaan henkilöstön yhteishenkeä ja yhteistyötä
  • kasvattamaan asiakasuskollisuutta, mikä merkitsee liiketoiminnan kasvua
  • aloittamaan kehittämistyön aluksi vaikka pieninkin askelin

Kaipaatko apua alkuun pääsemiseksi?

PAMU Savonlinna hankkeen asiantuntijat auttavat yritystäsi mielellään palvelumuotoilun käyttöönotossa.

Ota yhteyttä